нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата предаде на съд Нено Димов и бивш кмет за водната криза в Перник

Снимка: Shutterstock

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт за водната криза в община Перник през 2019 г. Това съобщи на пресконференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. 

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че държавното обвинение е предало на съд заради водната криза бившия министър на околната среда Нено Димов, който е с обвинения за умишлена безстопанственост, както и временно изпълняващия длъжността кмет на Перник. 

По време на разследването са разпитани 156 свидетели. Била е изготвена и деветорна техническа експертиза. Събрани са над 4000 страници доказателства. 

По думите на Маджарова, обвинението на бившия министър е по естеството си корупционно. Министър Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир "Студена" намалява. 

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинен за това, че не е положил изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. "Студена" е силно занижен.

По повод обвинението на ръководителя на ВиК-Перник, стана ясно, че материалите са били отделени и изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура Перник.   

Маджарова поясни, че наблюдаващият прокурор възнамерява след насрочване на делото в разпоредително заседание да направи искане този процес да бъде изнесен и да се разглежда в Съдебната палата на Перник. 

"През цялото на време на досъдебната фаза по това разследване се намирахме в ситуация на пандемия. Това се отрази на самата ритмичност на провежданите действия по разследването, както и на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на всички лица, които имат процесуално качество. Това беше приоритет. Въпреки тези обективно съществуващи затруднения, въпреки, че делото е без аналог като престъпна деятелност, изключително сложно като разкриване и доказване на механизма на извършването. Това е първият случай след 1990 година за подвеждане под наказателна отговорност на действаш министър", каза още Маджарова. 

За всички длъжностни лица, за които са сърбани достатъчно доказателства, е формирана обвинителна теза. Всичко е било предмет на разследване.
Престъплението като механизъм и форма на вина е умишлена безстопанственост. Това се извършва чрез бездействие, поясни ръководителят на Специализираната прокуратура. 

още от Общество