Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокурор наредил да се заличи марката на вестник „Телеграф”

254

Илюстрацията е от сайта telegraph.bg

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в София е разпоредил на патентното ведомство да заличи марката на българския всекидневник "Телеграф". Това става ясно от позиция, публикувана от самия вестник.

Повод за меко казано странното решение на прокурара е подадена жалба от ръководството на вестника до МВР срещу  фалшив сайт с почти идентично наименование, в който се публикуват статии на български език, "нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника", пишат колегите. Адресът на уебсайта - www. telegraf.bg, се различава от този на вестника единствено по сменена една буква в изписването (буквата f вместо ph). "Именно за да се избегне объркване от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че фалшивият сайт е официален такъв на вестника, беше поискано от компетентните органи извършването на проверка.", обясняват от вестника.

В отговор на подадената жалба, вместо да бъдат предприети мерки срещу злоупотребата с името на изданието, в редакцията на "Телеграф" вчера е било получено съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление, в което се разпорежда председателят на Патентното ведомство да заличи регистрираната още през 1999 година търговска марка „Телеграф“, както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие. Като основание за заличаването било посочено, че търговската марка „Телеграф“ (регистрирана на български език) противоречала на закона, защото можела да въведе в заблуда, че има общо със „световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност в страната The Telegraph."

"От кога в България прокуратурата затваря медии? От кога прокуратурата може да реши да заличи търговска марка на вестник в страната, без дори да е налице спор относно собствеността или ползването на същата марка.", питат в поместен днес редакционен коментар от изданието и напомнят, че по същество оспорването на търговска марка е въпрос на гражданското право, а не на наказателното, и минава през съдебно производство, в което трябва да се докаже основателността на претенцията.

„Телеграф“ е изпратил вече протестна позиция до главния прокурор и Инспектората на Висшия съдебен съвет "за това мракобесие", посочват накрая от изданието.

още от Общество
18
Сряда
Септември