Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пътят на храната: От фермата до трапезата

Родното производство на храни и интересът на потребителите към тях бе в центъра на дискусията във втория панел на Втория годишен форум "Отговорни производители", орагинизиран от списание "Мениджър" с подкрепата на Кауфланд България. Той беше излъчван на живо от аулата на Международното висше бизнес училище. Снимка: Юлиян Донов

Български брандове в потребителската кошница на българите. Възможно ли е това и какво количество българска стока купуват българите? Това бяха основните въпроси, тема на дискусия във втория годишен форум "Отговорни потребители", организиран от списание "Мениджър". 

"Нашият началник е клиентът. Когато той иска някакъв продукт, той трябва да го получи. В нашите магазини от няколко години малки ферми могат да покажат своята продукция в магазините на "Кауфланд". Над 60% от производителите, с които си партнираме, са български, като голяма част от тях са с нас от самото начало. 86% от оборота на компанията ни е формиран от български доставчици. Междувременно, обогатихме родните предложения с над 1000 продукта", заяви Иван Чернев, председател на управителния съвет на Kaufland България. 

По думите му, компанията работи с общо 21 регионални семейни мандри и ферми, чиято продукция предлагаме в нашите специално обособени фермерски щандове на територията на обектите ни в 6 града в страната. В тях предлагаме общо над 100 млечни и месни продукта. За последните две години сме продали съответно близо 65 милиона килограма български плодове и зеленчуци, като в тази цифра се включват и бройковите артикули, и над 61,5 хиляди тона млечни продукти с български произход. Само за 2019-а сме продали 35 милиона килограма български плодове и зеленчуци. В редица от ключовите за българския потребител хранителни категории имаме преобладаващ процент на родното производство – при месото и месните продукти е 72%, при хляба и хлебните изделия – 67%, а при млечните – 65% родна продукция. Работим с български производители и доставчици от 26 региона на страната. С най-голям брой производители работим в регионите на Пловдив, София, Хасково, Велико Търново, Пазарджик, Ловеч и Сливен", добави Чернев. 

"За нас пътят от фермата до трапезата е най-изчистен и най-ясен. Ние трябва да пазим износа, както пазим вноса. Българите трябва да правят информиран избор на български продукти", смята Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на НБСХС. 

"Призивът "Изберете българското!" е много добър, но критериите кое е българско, трябва да бъдат внимателно определени", добави тя. Според нея много лесно се компрометират добри инициативи в България. "В дълг сме към потребителите да направим много неща за тях", каза още Кукушева. 

Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“, коментира, че бизнесът тепърва ще се адаптира към сегашните условия на пазара.

"Надявам се скоро да имаме правна сигурност, в която бизнесът да чувства сигурност, да има предвидима среда, за да са пълни рафтовете", добави Иванова. 

"Търговските вериги са в дива конкуренция за всеки потребител. Сивият сектор краде от всички нас. Тя краде от нашите ресурси. Тя краде от джоба ни. Иска ми се да вярвам, че временната печалба не обезпечава печеленето на доверието на потребителя", каза още Мариана Кукушева. 

 

още от Общество