Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разбиха престъпна група за трафик и експлоатация на работна ръка във Франция

Снимка: Shutterstock

Една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари е била разбита при съвместна операция на българските и френските власти, съобщиха от МВР. Операцията е била проведена на 17 септември като са задържани трима българи и един френски гражданин. Арестите са извършени във Франция. Според доказателствата, събрани от органите на реда българите са организирали трафика на работници в района на град Лион. При четирима различни работодатели са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер.

Задържаният французин осигурявал логистиката за престъпната дейност като отговарял за намирането на френски работодатели.

Групата действала под прикритието на легален бизнес - наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция.

Работниците трябвало да подписват трудови договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден. Това били предимно малоимотни и малограмотни хора от Североизточна България. Голяма част от изработеното от тях било присвоявано от българското дружество. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Разследването на българска територия е установило, че офисът на българското дружество, е регистрирано на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, както и големи парични суми за дарения между участниците в групата от порядъка на 40 000 евро. От офиса на счетоводна къща, обслужвала дружеството на престъпната група, е иззета цялата му налична документация (в т.ч. разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи и др.).

още от Общество