Затвори

Три страници указания - цял куп нарушения

Снимка: Getty Images

Редица нарушения засече Агенцията за безопасност на храните само за ден от отварянето на заведенията. Част от собствениците са затворили пространствата с т.нар. френски прозорци, в други имало неподходящи дезинфектанти или те били разположени на барплота, в близост до съдовете, които се ползват в заведението. Това са установили инспекторите на БАБХ след 262 проверки в цялата страна. Издадени са 41 предписания за различни нередности и е написан един акт за установени нарушения.

"Дезинфектантите трябва да се държат далеч от посуда или открити храни, защото могат да попаднат върху чаша или лъжичка за кафе, което е недопустимо. Това е част от изискванията, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Указанията са над 3 страници и в тях много подробно е описано как трябва да се държи дезинфектант и къде", обясни в ефира на Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ. 

По думите му, условието посетителите на заведения да са семейство не може да се проверява нито от служители на БАБХ, нито от сервитьорите, тъй като те нямат право да проверяват лични карти. Той е на мнение, че ако посетителите са по-малко от четирима души, дори и те да не са от едно семейство, то тогава заповедта е спазена.

Кулински коментира и кампанията "Избери 380" на Асоциацията на българските земеделски производители, свързана с българските продукти. "На всички пакетирани храни има баркод. Ако той започва с 380, което означава, че тази храна е произведена в България, от български производител", обясни той.

още по темата
още от Общество