Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Реимунизацията за 11-годишните срещу туберкулоза отпада до края на 2018

101

До края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция, обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.

Предвижда се през 2021 г. у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 хиляди деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

"Ние го имаме предвид само като незадължителна имунизация, да могат да я правят тези родители, които сега пътуват в чужбина и я купуват от Гърция, Австрия, тъй като тя е в календарите на тези страни и да осигурим тя да бъде безплатна за тези, които желаят", заяви д-р Кунчев.

Процентът на родителите, които отказват да имунизират децата си, е само 0,7%. Според д-р Кунчев обаче невярната информация, която залива интернет пространството, поражда в много родители страх от евентуални последствия.

още от Общество
18
Понеделник
Февруари