нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ресторантите отварят на 1 март, ще работят на 50%

Снимка: Getty Images

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50 на сто, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и представители на туристическия бранш.

По-рано днес премиерът Борисов разпореди по време на редовното правителствено заседание да се започне подготовка за отваряне на ресторантите и игралните зали от 1 март и сподели намерения от 1 април да заработят и нощните заведения ако се запазят сегашнит темпове на ваксинация в страната.

С отварянето на ресторантите от 1 март остава в сила обаче ограничението за присъствие до 15 души на частни събития като сватби и кръщенета. Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, е подчертала вицепремиерът Николова. Тя е била категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както е поискала вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането е получило своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30 на сто. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, е обяснила министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, е коментирал министър Ангелов, цитиран в прессъобщението. Той е допълнил, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон. Министър Николова е подчертала, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса са подкрепили идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

още от Общество