Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Приемаме Парижкото споразумение за климата, но не и завишените изисквания

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, но по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси, заяви президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице. 

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава. Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев. 

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото. Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство. По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат. През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб, каза държавният глава.

Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие. Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите, заяви още президентът Румен Радев. България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички, декларира държавният глава.

Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели, посочи Радев. Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

България има консолидирана позиция - приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от Парижкото споразумение за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности, коментира пред журналисти Радев. За нас това означава запазване на работни места във въгледобива, защита на нашата конкурентоспособност и на нашата независимост в енергетиката, посочи Радев.

Той отбеляза в отговор на въпрос, че България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия, нов екологично чист транспорт и индустрия. 

"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия, подчерта Радев. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за пътя на руските доставки на газ за България, а и за самия ЕС", коментира президентът.

Той припомни предложението си към руския президент Владимир Путин - пряка доставка към ЕС, т. нар. Български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа, и допълни, че само така България ще може да бъде един независим енергоразпределителен център.

още по темата
още от Общество