нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

С 11% е намаляло търсенето на кадри в ХоРеКа сектора

Снимка: Shutterstock

След нарастването на броя на обявите за работа у нас през август с 10%, положителната тенденция продължава и през септември, сочат данните от месечния анализ на JobTiger. За изминалия септември увеличението при предлаганите работни позиции е 5%. Така общият брой на обявите достигна най-високата си стойност от началото на пандемията.

Новите предложения са със 7% по-малко от тези, публикувани в периода преди кризата, предизвикана от COVID-19. В сравнение със септември миналата година обаче – спадът на търсене на нови кадри е – 13%.

С най-голям дял на публикувани обяви са секторите „Търговия и продажби“ (23%), „Производство“ (15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%). След тях, с почти еднакъв дял, се нареждат секторите „IT” (10%), „Логистика/ транспорт“ (10%) и „Административни дейности“ (9%). Почти във всички сектори се наблюдава ръст на обявите, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство“, където броят на предложенията за работа е намалял с 11% спрямо август.

Въпреки положителната тенденция в търсенето на кадри, нарастващият брой случаи на заразени с COVID-19 в страната подлага на изпитание нейната трайност. Предстоящите студени месеци несъмнено ще бъдат предизвикателни за пазара на труда, прогнозират от JobTiger. 

 

още по темата
още от Работа