нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Само 7 болници ще лекуват пациенти с COVID-19 в София

Снимка: Shutterstock

Само 7 болници ще се борят с коронавируса в София, за да могат останалите лечебни заведения да насочат ресурсите си към обслужване на други пациенти. До това решение са стигнали Националният оперативен щаб и директорите на големите столични болници и РЗИ - София, обяви доц. д-р Ангел Кънчев. 

Заразените с COVID-19 ще постъпват във ВМА, "Пирогов", Александровска болница, Инфекциозна болница, "Света Анна", Втора градска болница, Белодробна болница. За останалите лечебни заведения също остава възможността да приемат пациенти с коронавирус при нужда. Ето защо отделенията, специализирани досега за коронавирус, ще останат.

"Стигнахме до извода, че по-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници, които работят основно с коронавирус, за да може останалите - с до 5 случая, да насочат ресурса си към нормална лечебна дейност", заяви на редовния брифинг на Щаба главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. И призова гражданите да не отлагат прегледите и лечението си на други заболявания.

"Бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха дотук търсенето на медицинска помощ по повод хронични заболявания и отложени планови операции, че сега вече спокойно могат да се обърнат към лекарите и да потърсят необходимата помощ. Тяхната безопасност е гарантирана. Гарантирана е с това, че всички тези болници, особено най-големите, специализираните Covid-отделения са самостоятелни сгради с абсолютно самостоятелен персонал. Няма смесване на потоци. Има контролиран достъп, така че всички останали отделения и клиники могат да работят безопасно и да приемат пациенти", увери Ангел Кунчев. 

По думите му, броят на заразените медицински лица в страната ни изглежда немалък - 11 на сто от всички заразени. Този показател обаче бил напълно съпоставим към останалите държави в Европа и света.

"Средният процент на заразени сред медицинския персонал в Европа е 13 на сто, като в Германия е 6 на сто, а в Ирландия - 29 на сто. Дори да се организира перфектно работата, може да се предотвратят не повече от 30 процента от вътрешноболничните инфекции", допълни Кунчев.

 

 

още по темата
още от Общество