Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Овации на протеста в София за трите министерски оставки, но и искания кабинетът да си ходи

Снимка: Мениджър нюз

С аплодисменти протестът в София, който се провежда за седма поредна вечер, посрещна новината за поисканите оставки на тримата министри от третото правителство на Борисов - на министъра на финансите Владислав Горанов, на МВР-шефа Младен Маринов и на икономическия министър Емил Караниколов. Демонстрантите обаче споделят, че ще продължат с протеста до оставка на цялото правителство и смятат, че тези оставки целят потушаване на напрежението и стихване на протестите срещу кабинета "Борисов 3".  Те отново издигат искания и за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

В столицата протестиращите започнаха да се събират след 16:00 ч. и към 18:30 часа вече бяха стотици. Първоначално те се събраха в пространството между Президентството и Българската народна банка, където недоволните граждани скандираха "Оставка" от време на време. Някои от тях развяваха българския трибагреник, други държаха в ръце транспаранти с надписи срещу правителството и главния прокурор. После блокираха столичните булеварди "Цар Освободител" и "Дондуков", но по-късно се преместиха в Триъгълника на властта. А от редиците на протестиращети вече се чуваха скандирания: "Всеки ден ще е така, до оставката" и "Мутрите вън". 

След вчерашните сблъсъци, днес плътен полицейски кордон пази достъпа на гражданите до президентската институция, Министерски съвет и сградата на Народното събрание. А междувременно, полицейското присъствие в района остава засилено. Полицаите на първа линия отново носят жилетки с надпис „Антиконфликт”, с което показват, че не искат да се стига до конфликти и агресия. 

Организаторите на протеста съобщиха, че не искат да се стига до провокации и затова днес между протестиращите ще има доброволци, които ще носят зелени отличителни знаци и ако някой от протестиращите има проблем с провокатори или види такива, може да потърси някой от доброволците и да поиска съдействие. За разлика от предишните дни, когато протестът приключваше под прозорците на Министерския съвет, днес той ще приключи пред Президентството, очаква се това да стане около 22:00 часа. 

Междувременно, протести се провеждат в 18 други градове в страната. В Плевен протестът тази вечер е организиран като автошествие, което премина през целия град. Рокери и над 70 автомобила с развети знамена и включени клаксони обиколиха и всички квартали. В продължение на цялата протестна обиколка, шофьорите подаваха звуков сигнал и развяваха трибагреници. Автошествието е разрешено от общинската власт и полицаи се грижиха за сигурността и реда.

За поредна вечер недоволни от управлението граждани се събраха пред сградата на Община Ямбол с искания за смяна на политическата система. Протестиращите граждани отново заявиха, че не желаят политически сили да се възползват от гражданското недоволство.

В Русе за седма поредна вечер хората излязоха на площада пред Съдебната палата, за да изразят несъгласието си с политиката на правителството и да поискат оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.  

И тази вечер скандирания „Оставка“ огласиха Габрово. За поредна вечер недоволни от управлението на държавата поискаха правителството и главният прокурор да се оттеглят.

За четвърти път граждани на Добрич излязоха на протест под наслов „Добрич срещу мафията“. Недоволните от сегашното управление на страната поискаха оставката на правителството и промяна на системата. Десетките граждани направиха и протестно шествие до централата на ПП ГЕРБ в града със скандирания за оставка на кабинета.

В Благоевград хората излязоха на протестно шествие със знамена и вувузели, чрез което искаха да изразят недоволството от управлението на страната ни. 

още от Общество