нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЕМ сериозно обезпокоен от зачестилите посегателства срещу журналисти

В своя позиция Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. Тя идва след вчерашното напрежение край "София Тех парк", където ГЕРБ проведоха националната си конференция. Физически сблъсъци имаше между мъже с маски и протестиращи срещу правителството. Част от младежите, нападнали както демонстранти, така и участници в конференцията, проявиха агресия и срещу журналисти. Особено фрапиращ бе случаят с журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. По разкази на самата Паунова млад мъж с маска на два пъти ù отнема телефона, докато снима и задава въпрос "Защо търсите провокации?". На кадри, направени от колежката ù Генка Шикерова се вижда, как мъжът изтръгва със сила телефона на Паунова и го захвърля.

Два дни преди това пък протестиращи обградиха и заплашваха екип на Нова телевизия, отразяващ поредната вечер на недоволство в София. По-рано имаше сигнали и за прояви на агресия срещу отразяващи екипи на БНТ.

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", посочват от СЕМ. 

Съветът за електронни медии призова гражданите да зачитат професионалните права на работещите в медиите, както и тяхната свобода и лично достойнство. 

"Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", заявиха от Съвета за електронни медии. 

още от Общество