Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бърза процедура за отнемане на шофьорската книжка заложена в ремонт на Закона за движение по пътищата

Снимка: Shutterstock

Отнемане на контролни точки или на шофьорска книжка, както и налагане на глоба и имуществена санкция ще може да става само с фиш. Това предвиждат предложения за промени в Закон за движението по пътищата, които бяха пуснати за обществено обсъждане. Крайният срок за внасяне на становища по текстовете е 22 юни. 

Целта на готвените промени е по-лесното налагане на санкции на нарушителите на правилата за движение и намаляване на възможностите наказанията да се избегнат заради изтичане на давност, посочват вносителите в мотивите си. 

Въвежда се по-висока глоба при отказ на водач да му бъде направен тест за алкохол и наркотици - лишаване от право да управлява превозно средство 3 години и глоба до 3000 лева. В момента периодът е 2 години, а глобата е 2000 лева. Свидетелство за управление ще се отнема и в случай не неплатена застраховка „Гражданска отговорност“. 

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок от неговото връчване пред Районния съд, в района на който е извършено нарушението. Ако санкцията бъде платена в рамките на 14 дни от връчването на фиша, то глобата ще е 70% от наложеното наказание.

При неправилно паркиране фишът ще може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. Според промените, шофьорите няма да са длъжни да носят контролния талон към документите.

Фишовете, освен, че ще се съставят на място, може да се изпращат на нарушителите с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез служители и длъжностни лица. Въвежда се и опция и за електронно връчване по имейл.

Регламентират се и правилата за съобщаване, когато нарушителят не е открит на своя адрес. Съобщаването може да бъде осъществено чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура за поне 7-дневен срок, след изтичането на който фишът се смята за връчен.  

Обжалвани, но потвърдени от съда санкции, ще се изплащат в пълен размер, посочва се още в текстовете.

още по темата
още от Общество