нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Собственици на заведения излизат на протест

Снимка: Getty Images

На 27 януари точно в 12 часа на обяд собственици на ресторанти и заведения ще излязат на протест пред Министерския съвет. Причина за недоволството им стана решението на Националния оперативен щаб до края на януари да не обсъжда облекчаване на рестриктивните Covid-мерки.

"Основният дълг и отговорност на Сдружението на заведенията и Българска асоциация на заведенията (БАЗ) е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост! Единственото ни желание беше да работим“, посочват от сдружението. 

Според тях затварянето не е временно, а се е превърнало в постоянно. "Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението. Последиците от това са загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Искаме отваряне на всички затворени бизнеси!", казват още от Сдружението на заведенията. 

От бранша настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а увеселителните заведения - от началото на март. Предложението на властта, обсъждано до днес, беше за облекчения на мерките не по-рано от 18 февруари, включващи ограничен капацитет и работно време. 

"След 31 януари ще взимаме решение кое друго можем да отворим. Ако върви така и се разберем с ресторантьорския бранш да работят при някакви условия, това ще бъде разговор на нашите експерти преди 31 януари. Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лв. допълнително, което означава нови нотификации до Брюксел, време и пари, които се дават за неработещ бизнес. Да, спасяваме работни места, спасяваме семейства, това е прекрасно, но като държава нямаме повишение на БВП, това не носи придадена стойност в момента. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България пред останалите. Затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа – минус 3%. Продължаваме да имаме и най-ниския външен дълг", заяви премиерът на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. На въпрос, свързан с протестната готовност на заведения да отворят на 1 февруари, въпреки забраните, Борисов отговори, че това е тяхно право.  

В декларация от Националния борд по туризъм изразиха пълна подкрепа за ресторантьорския бранш и настояха за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри. Организацията посочва, че липсата на предсказуемост относно предстоящите решения създава огромно напрежение за всички.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват за спешна среща най-късно до 26 януари с премиера Бойко Борисов и ресорните министри. От асоциацията искат още компенсациите за персонала да бъдат увеличени от 1-ви февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30 на сто за бизнеса като тази помощ да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е. 

 

още от Общество