Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Спортувай с президента!" - Румен Радев започва нова инициатива

Държавният глава демонстрира отлична форма миналата година при посещение в поделение на спецчастите в Пловдив

Президентът Румен Радев обяви нова инициатива на оглавяваната от него институцията. Тя е под надслов "Спортувай с президента" и бе представена от държавния глава в заключителното му изказване на днешната конференция "Спортът, децата и бъдещето" с участието на експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание, предаде БТА.

Трябва да излезем от говоренето за спорта като нещо абстрактно и е време да има лична ангажираност на всички нива, посочи президентът. Той декларира, че ще покаже лично, че може и трябва да бъде ангажиран.

Президентската институция не определя политиката в областта на спорта, нито се намесва в тази дейност, но има желанието да бъде партньор, посочи в речта си Радев. "Имаме мрежа на виртуални зависимости, в която все повече пропадат децата ни, мрежата и на обездвижването, на апатията. На тях трябва да противопоставим друга мрежа - от съмишленици за масов спорт сред децата ни, и президентската институция желае и ще бъде партньор в нея", отбеляза той.

Радев призова институции, обществени организации, училища, общини, отбори, федерации, медии заедно да обединят усилия, за да имат бъдеще децата ни.

Държавният глава отбеляза част от представените данни и изводи на дискусията, според които децата не спортуват достатъчно, има проблеми със здравния и физическия им статус, със зависимости, включително и виртуални. Проблемите трябва да са ясни и да стават достояние на обществото, на отговорните институции, отбеляза президентът. Той открои ролята на семейството и на училището в приобщаването към спортните дейности, на общините и представителите на местната власт, както и на другите институции.

Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката, а не в лечението й, а в момента огромните средства отиват за лечение, и нищожни средства - за профилактика, за спорт, отбеляза държавният глава на конференцията, организирана в Националната спортна академия "Васил Левски".

още от Общество