нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стопяваме се с около 60 000 души годишно

Снимка: Shutterstock

Започва новото преброяване на населението. Електронното преброяване ще започне на 22 януари догодина в 00:00ч. и ще продължи до 1 февруари. Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, а от НСИ започнаха и кампания по набирането им. 

"Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно. Един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията", заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева. 

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря". 

"Очакваме, че сме намалели. Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт. Имаме такива тенденции и те са устойчиви", допълни Янчева. 

По думите й, заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път. В момента НСИ провежда кампания за набирането на нужния брой хора. "Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", обясни Диана Янчева. 

още по темата
още от Общество