нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световната банка изчисли бъдещите загуби на сегашните ученици от обучението в карантина

Снимка: Guliver/ Getty Images

Пропускането на учебните часове по време на карантина е бомба със закъснител за стандарта на живот на сегашните ученици, става ясно от нов доклад на Световната банка. Под заглавие "COVID-19 и човешкията капитал" докладът актуализира икономическите прогнози по темата за Европа и Средна Азия.

Основният извод: сегашните ученици ще губят около 2,5% годишно от бъдещите си доходи през целия си живот заради непълноценното обучение по време на карантина.

Изчисленията са направени по методология, която позволява пропуснатите часове реално присъствие в училище да бъдат превърнати в потенциално намаляване на резултатите на учениците от представянето им на международните тестове PISA.

Към момента се смята, че средно учениците ще пропуснат около 30% от реалното учебно време. Прогнозируемото снижаване на резултатите от тестовете PISA може да се конвертира в потенциални загуби на БВП и бъдещите доходи на работната ръка, казват експертите на банката.

Възприетият модел на изчисляване вече дава ясна картина за САЩ например - за пропускане на четири месеца учебни часов,  учениците там ще губят по 2,5% доходи годишно през целия си живот. Данните спокойно могат да се екстраполират за всяка държава, отбелязват още експертите на банката. Предиши оценки на Световната банка посочваха, че всяка година обучение в училище добавя 8–9%, към очакваните бъдещи доходи.

С докладът, който подробно проследява всички финансови, обществени и икономически рискове за влиянието на коронавирусната пандемия върху човешкия капитал можете да се запознаете тук

още от Общество