Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Светът може да се подобри в 13 насоки, според Фондация "Бил и Мелинда Гейтс"

Снимка: Shutterstock.com

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" публикува втория си годишен доклад "Goalkeepers", в който подчертава актуалните глобални данни, показващи, че човечеството се е запътило все пак в правилната посока и се развива. 

Докладът през 2018 г. се съсредоточава върху "огромното предизвикателство" да се подобри живота на хората в страните с ниски доходи, да се намали бедността и да се увеличи глобалният достъп до санитарни условия, особено в държавите в Африка. 

Специално в Африка - континент с рязък демографски ръст на населението, броят на бедните хора ще остане същия заради високата раждаемост, дори да има значителен напредък в тази насока за хиляди хора, посочва анализът. Очаква се Африка почти да се удвои като население към 2050 г., което поставя пред света сериозно предизвикателство. 

Към средата на века двама от петима крайно бедни хора на планетата ще живеят или в Нигерия, или в Демократична Република Конго.

Фондацията Гейтс е инвестирала над 15 млрд. долара в проекти за подкрепа и нормализиране на живота в Африка по множество различни начини. Все пак обаче усилията трябва да продължат. 

"Ние вярваме, че Африка е най-важният приоритет на света в обозримото бъдеще", е записано в доклада, цитиран от Business Insider. "Това, което се случва на този голям брой млади хора там, ще бъде единствената най-голяма определяща сила дали светът ще направи прогрес към Целите за устойчиво развитие, или с други думи дали животът на тази планета ще продължи да се подобрява", казват от Фондацията. 

Екипът на Бил и Мелинда Гейтс определя 13 водещи насоки в различни области, в които усилията трябва да се фокусират, за да може да се подобри животът по света.

Ето какви са те: 

1. Въпреки че броят на хората на планетата, които живеят в най-сериозна бедност намалява, трябва да се обърне внимание на бедността в различните региони на света. Глобалното понижение на крайната бедност, дефинирана като живот с по-малко от 1,90 долара на ден, е "може би най-добрата история на последното поколение", според фондацията, но това не е цялата картина. Въпреки че броят на хората, живеещи с между 1,90 и 3,20 долара намаля, бедността е на различни равнища в различните места. В Южна Азия това понижение е много скорошно, но в Субсахарска Африка то дори не е започнало. 

2. Т.нар. "неплатен труд" по света все още не е неравно извършван от жени и мъже, и повече се трудят без заплащане момичетата и жените. Под "неплатена работа" се имат предвид грижите за дома, включително носенето на вода, готвенето, грижите за децата. Множеството задачи у дома, за семейството, са една от причините жените глобално да са по-бедни от мъжете. В момента 22% от жените на света между 25 и 34-годишна възраст е по-вероятно да са крайно бедни, в сравнение с мъжете на същата възраст. 88% от жените печелят по-малко заради семейните задължения и периодите на майчинство. 

3. Въпреки че глобалното разпространение на ваксините е високо, много държави все пак се намират значително под средното равнище. Така например ваксината за дифтерия, тетанус и коклюш има 90% покритие по света, но разпространението й в някои държави е под 50%. Покритието й в 5 държави - Централноафриканската република, Ангола, Сомалия, Нигерия и Екваториална Гвинея, се очаква да остане ниско и под 60% през 2030 г. 

Продължава на страница 2.

още от Общество