нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Талибаните с нови правила за обучението на жени

Getty Images

Афганистанските университети ще бъдат разделени по пол и ще бъде представен нов дрескод. Това са част от мерките, които талибаните налагат, след като завзеха властта в азиатската страна.

Министърът по висшето образование Абдул Хакани посочи, че на жените ще бъде разрешено да учат, но не и заедно с мъжете. Той е заповядал да се направи и преглед на дисциплините, които изучават студентите, предаде „Би Би Си“.

По време на предишното управление на талибаните в периода 1996-2001 г. на жените и момичетата им беше забранено да посещават учебни заведения. Сега бунтовниците неколкократно заявиха, че няма да пречат на достъпа до образование за лицата от женски пол и ще им позволят да работят.

По-рано жените не трябваше да спазват дрескод, а в университетите учеха рамо до рамо с мъжете. Сега обаче Хакани има други намерения. „Нямаме проблеми с прекратяването на смесената образователна система. Хората са мюсюлмани и ще го приемат“, коментира той.

Момичетата и момчетата от началните и средните училища също ще бъдат разделени. Жените трябва да носят хиджаб, но все още не е ясно дали ще са необходими допълнителни одежди за покриване на лицето.

Изявлението идва след демонстрация от страна на жени, които подкрепят политиките на талибаните. Стотици от тях, повечето носещи никаб, който оставя открити единствено очите им, носеха малки флагове на движението, слушаха речи, възхваляващи новия режим, и атакуваха онези, които участват в демонстрациите, призоваващи за защита на правата на жените.

Скорошен доклад на ЮНЕСКО показа, че броят на  момичетата в начални училища се е увеличил от почти нула до 2.5 млн. за период от 17 години. Освен това грамотността на жените се е увеличила почти двойно за едно десетилетие до 30%.

още от Общество