нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Танзаниецът Абдулразак Гурна спечели Нобела за литература

Getty Images

Танзанийският писател Абдулразак Гурна е тазгодишният нобелов лауреат за литература. Организаторите от Кралската шведска академия на науките я присъждат „за неговото безкомпромисно и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

Наградата е на обща стойност 10 млн. шведски крони (близо 2 млн. лева) и бе оповестена на специална церемония.

„В литературната вселена на Гурна всичко се променя – спомени, имена идентичности. Безкрайно изследване, водено от интелектуална страст, присъства във всичките му книги и също толкова забележимо сега, в “Afterlives” (2020 г.), както когато започва да пише като 21-годишен бежанец“, пишат организаторите.

Гурна пристига в Англия през 60-те години като бежанец, а след около две десетилетия се появява и първият му от общо десет романа – „Спомен за заминаване“. Впоследствие става преподавател в университета в Кент.

Сред тазгодишните лауреати до момента Гурна е единственият, който не поделя наградата си с други личности в своята област. Нобелът за медицина бе връчен на двама души, този за физика на трима, а за химия – на други двама.

В идните дни предстои да станат ясни носителите на призовете за мир и за икономически науки.

още от Общество