Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов с обвинение и гаранция от 30 000 лева

Снимка: Shutterstock

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов, който бе задържан за 24 часа, е освободен от ареста под гаранция от 30 000 лева, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Той е обвинен за управление на опасни отпадъци не по установения ред, свързани с дейността на ръководения от него ТЕЦ.

От прокуратурата обясняват, че разследването е започнало след получен сигнал на 16-и януари т.г. за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница на мястото е извършен оглед на инсталациите на предприятието и складовите му площадки. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353в, ал. 1 от НК.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“. Емил Христов е привлечен като обвиняем за извършено престъпление, защото е управлявал отпадъци не по установения ред и с това е създал опасност за живота или здравето на хората и с дейността си е причинил немаловажни вреди за околната среда. За такова престъпление Наказателният кодекс постановява лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 30 000 лева. 

още по темата
още от Общество