Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато си на върха, запиши МВА!

Д-р Славейко Джамбазов

Д-р Славейко Джамбазов притежава международна експертиза като консултант за здравни политики, управление на мрежи от лечебни заведения, фармацевтично производство, стратегическо планиране и маркетинг. Доктор на науките в областта на оценката на здравните технологии, има МВА от Американския университет в България и магистратури по медицина и обществено здраве, завършен курс при проф. Портър и проф. Каплан в Harvard Business School за измерване на ползите в здравеопазването. Консултира в областта на оценката на здравните технологии, фармакоикономика, данни от реалния живот, измерване на значими за пациентите резултати.

Д-р Джамбазов е ангажиран като консултант, член на борд, съветник или инвеститор в множество компании. Преподава здравен мениджмънт и оценка на здравни технологии, съавтор в книги за оценка на здравни технологии и клинични проучвания. От 2017 г.. развива активна консултантска дейност в областта на развитие на здравеопазните и осигурителни системи в няколко африкански държави.

Американският университет в България е един от участниците в новото издание на едно от най-престижните изложения за MBA обучение – Access MBA One-to-One. Есенното издание на изложението включва общо 49 събития в 40 държави. В София изложението ще се състои на 24 ноември 2018 г. в хотел Интерконтинентал (бивш Радисън). Кандидатите за МВА обучение участват безплатно като се регистрират предварително тук.

- Кои са факторите, които привличат вече успешни мениджъри да продължат образованието си в МBА програми?

- Колкото и успешна да е една кариера, идва момент, в който зацикляш и започваш да търсиш причините. Разумните хора ги търсят в себе си и започва самоусъвършенстването. В днешни дни виждам какви ли не прояви на това - медитация, вегетарианство, модни изяви, модерни книги, но моето мнение е, че бизнес образованието помага най-много. Когато ми се случи на мен, почти бях убеден, че съм толкова “велик” мениджър, с толкова много опит, че няма какво да науча, освен финансите, разбира се, тъй като преди това бях учил медицина. МВА програмата ме изненада изключително много и ме научи, че бизнесът е наука.

- На каква фаза от кариерното си развитие решихте да придобиете степен МBА?

- Вече бях изпълнителен директор, при това на няколко бурно развиващи се компании, с множество локации и над 500 служителя.

- Какви бяха вашите причини да искате да придобиете степен МBА?

- Не съм искал точно МВА, даже нямах представа какво е. Имах нужда да науча финанси, някои тънкости на управленското счетоводство, управление на хора и се оказа, че имало програма, която може да ми предостави точно това – МВА. Казах си “Чудесно!” и се записах.

- Кое от процеса на кандидатстване Ви създаде най големи трудности?

- Аз си мислех, че се записвам - та как няма да ме приемат?!? А то се оказа цял процес, който аз се опитах да бойкотирам до последния момент - неуспешно! Ходих на курсове за GMAT с 18-годишни младежи, които кандидатстваха за първия си университет. За първия час от курса изпратих една от асистентките си, тъй като имах неотложна среща . Послед видях записките й (ми) и разбрах, че няма да е толкова просто.

- Защо се спряхте на точно тази програма?

- Подходих рационално, не познавах никого и никой не ми я беше препоръчал. Разбира се, направих пълно сравнение на всички програми, които отнемаха не повече от 2,5 - 3 часа за транспорт в едната посока. ЕМВА в Американския университет победи убедително по точки - преподаватели, местоположение, времетраене, заетост през уикенда, цена, включено в нея учебно бизнес пътуване в Западна Европа.

- Кои бяха основните акценти на обучението?

- Акцентите зависят много от влиянието на преподавателите, както и от студентите в кохортата. Създадохме трайни връзки с много от преподавателите и колегите. За мен най-важни бяха някои от икономическите предмети, управлението на хора и организационното поведение. Научих много, научих и откъде мога да науча още.

- Имаше ли моменти по време на обучението, които ви изкараха извън зоната ви на комфорт?

- Цялото обучение ме изстреля далеч извън зоната ми на комфорт, в която се върнах около 6-7 години след като завърших. Периодът на обучението ми съвпадна с една година, в която спах над 140 дни в хотели, ежедневни пътувания, компаниите, които управлявах бележеха огромни ръстове и имаха нужда от мен, почти ежедневна работа в екипи с колегите от ЕМВА кохортата, домашни работи и сватба! Все още си ценя ужасно много уикендите и са свещени за мен!

- Имаше ли нещо, за което не бяхте подготвен, нещо което ви изненада?

- Не бях подготвен за натоварването – нямах представа, че обучението ще изискващо напълно моето присъствие и ангажимент. Наистина много наивно подцених сериозността на програмата. Но най-приятната изненада дойде от това, че се научих да диагностицирам проблемите в бизнеса и да търся и намирам решения. Бизнесът е наука, има множество грамотни източници на информация и световна мисъл, които са достъпни.

- По какъв начин МBА обучението даде тласък на кариерата ви?

- Не се отрази на кариерата ми, тъй като вече бях постигнал върховете в България, но даде страхотен тласък на развитието ми. Напуснах след 1 година и основах множество мои компании, в съдружие с различни прекрасни хора, с които в момента променяме много модели и заварени практики. Най-важното – разбрах, че най-важното е семейството ми и как да прекарвам всеки ден от живота си. Отново: уикендите са безценни! Наслаждавам се на това, което работя, както и на живота.

- Обучението оправда ли очакванията ви?

- В никакъв случай не ги оправда, защото очаквах, че няма да правя нищо. Но като придобит мироглед и начин на мислене ме изненада. Мога да го определя като - waking up your brains – интелектуално пробуждане.

- Какво бихте посъветвали професионалистите, които планират да учат в МBА програма?

- Да прегледат добре съдържанието на програмата, да решат кое им е най-важно и да извлекат максимума от преподавателите си. Мисля, че ще е по-сложно на онези, които не са управлявали хора, нека не бързат с амбицията. Важен практичен съвет – предметите са по 4-5 на семестър и е добре групите студенти да са едни и същи за всички предмети, в противен случай човек се разкъсва от срещи, телеконференции и не може да си спомни за какво точно отговаря. А животът извън програмата не спира…

 

още от Мениджмънт
27
Четвъртък
Февруари