нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Топлофикация София“ дължи близо 700 млн. лв. на БЕХ

Снимка: Shutterstock

Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви за БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

„След като беше заплашена със запор на сметките си, „Топлофикация София“ преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на „Булгаргаз“ и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново бе достигнал 100 милиона лева. И ако към „Булгаргаз“ има някакви плащания, то от март „Топлофикация София“ не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг. През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда. Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема. Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите“, посочи Валентин Николов.

Според него отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията. „Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма“, посочи Николов. 

Директорът на БЕХ смята, че „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“.

„Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза още изпълнителният директор на БЕХ. 

още от Общество