Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп подписа закон за развитие в сферата на изкуствения интелект

35

Снимка: Guliver / Getty images

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон за използване на правителствени ресурси с цел развитие на капацитета на страната в сферата на изкуствения интелект на фона на признаците за напредък на Китай в тази област, предаде ДПА. Законът има за цел "да доведе до растеж на американската икономика, да подобри икономическата и националната сигурност и да подобри качеството на живот".

Същевременно законът гарантира, че изкуственият интелект се използва "за защита на гражданските свободи, личния живот и американските ценности", предава БТА. Законът също така подкрепя проучванията, обучението на служители и изготвянето на регулации. Точен бюджет за постигането на тези цели не е оповестен.

Съобщението на Тръмп идва на фона на търговска война с Пекин, посочва ДПА. В края на месеца изтича срокът за постигане на споразумение с Китай. В противен случай САЩ ще наложат нова серия мита на стоки от Китай, напомня агенцията.

Китай представя публично напреднали програми за изкуствен интелект от 2017 г. и обеща да произведе първокласна технология на световно равнище, създавайки заплаха за доминацията на САЩ в технологичните иновации, коментира агенцията. Пекин използва държавни средства, за да придвижва напред своите интереси, отчасти като подкрепя частни фирми. Китай също така изнася своите технологии, включително в недемократични държави.

В САЩ частният сектор е предпазлив към партньорства с правителството в тази област, особено армията.

още по темата
още от Общество
23
Петък
Август