Затвори

Туризмът ни „гледа“ към лятото, единствените неотменени резервации са за юли и август

Снимка: Shutterstock

„Туризмът в момента на практика не работи и не е ясно колко дълго ще продължи кризата в сектора заради коронавируса. Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации засега са за юли и август. Нови записвания няма. Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание – в писмо 74 туроператорски фирми посочват, че се заплашени от фалит“. Това заяви в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

По данни на министерството в момента в цялата страна в регистрираните места за настаняване нощуват 1025 човека, което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време. Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г. Въпреки прекъснатия зимен сезон, за периода декември – януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година.

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение. Това означава, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си“, разясни Ангелкова.

Заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше създадена схема за ваучери със срок 24 месеца. Според директивата на ЕК обаче никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае. Три са опциите за туристите, чиито резервации не са се осъществили – възможност за ваучер, пренасочване на пътуването или възстановяване на сумата.

По думите на министъра на туризма усилията тази година ще са насочени към вътрешния пазар.

„Към момента ни е трудно да прогнозираме дали ще има изобщо летен сезон. Обсъждаме с колегите различни варианти – кризисна рекламна, стратегия и краткосрочни мерки, насочени към запазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар на първо място и към съседите“, коментира министър Ангелкова.

 

още по темата
още от Общество