нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Туроператори и екскурзоводи на митинг пред празния парламент. Искат диалог, не оставки

Снимка: Мениджър нюз

Туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение "Бъдеще за туризма" излязоха на митинг пред сградата на Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор "Туризъм", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и за по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството. Вчера от Министерството на туризма се ангажираха, че 10 млн. лв ще бъдат пренасочени, но според хората от митинга тези средства са недостатъчни. Това не е протест, подчертаха от бранша. Акцията е символична и по още една причина - сградата на площад "Народно събрание" е празна и заключена, тъй като в края на миналата седвмица депутатите излязоха в едномесечна лятна ваканция. А от началото на новия политически сезон те вече ще заседават в бившия Партиен дом.

"Тези 10 млн. не са достатъчни за нашия бранш. Ние сме около 4000 лицензирани агенции и де факто, ако се раздели тази сума, се получава около 2500 лв, които са крайно недостатъчни да ни помогнат", коментира пред БНТ Валентина Николова, управител на туристическа агенция. 

"Ние, екскурзоводите имаме още по-сериозно основание да сме неудовлетворени, защото обещанията идват и се прехвърля топката между министерството на туризма и министерството на социалната политика. И от двете места нямаме абсолютно нищо конкретно", коментира Ина Тонина от Асоциацията на екскурзоводите в България.  

"Около 3000 фирми сме – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. изобщо не стигат, за да се осигури нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са недостатъчни. Искаме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви срокове. Първо ще получим тази малка спасителна сума и какво предвиждат по-нататък, в какви срокове да се достигнат сумите, които ние искаме и са ни необходими, за да се спаси секторът. Спадът на оборотите е между 90 и 100%. Лято засега не се очертава на хоризонта, докато сме в епидемиологична обстановка и с тези рестрикции по границите", обясни пред Дарик Евгения Димова, собственик на туроператорска агенция, и добави, че се надява, че Министерството на туризма ще обяви критериите за кандидатстването за държавната помощ.

Емил Абазов от Обединение „Бъдеще за туризма“ коментира, че браншът е в изключително тежко състояние и от месец март на практика нямат бизнес дейност. "Пет месеца водехме преговори, но не получавахме никаква подкрепа. В последните дни, след като имаме нов министър, в лицето на Марияна Николова, получаваме положителни сигнали. Също така вчера получихме така желаната среща с премиера Бойко Борисов, на която и той пое ангажимент. Повечето държави от ЕС вече осигуриха нужните средства за ликвидност в бранша - Ние отново ще останем от последните, а да не забравяме, че туризмът е много важна част от българската икономика", подчерта Абазов.

Той коментира, че тези 10 млн. в подкрепа на туризма са първата част от помощта на държавата за сектора, и ако тя смята с това да се изчерпат усилията й, това няма как да се случи. И добави, че техният митинг не е политически и не иска оставки, а диалог с държавата. 

още от Общество