нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, важен при лечението на COVID-19

Снимка: Shutterstock

Днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

"Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", добави той и разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус. 

По думите на Борисов, всеки работещ в системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация, ако иска да бъде ваксиниран. "Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави той.

Припомняме, че на днешното заседание на Министерския съвет правителството прие Националния план на България за готовност при пандемия. Той има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулантност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемично-инфекциозния процес.

"Страната ни има подобен план, който е разработен за справяне с грипа. Такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии, като настоящият план е програмния документ, върху който ние ще стъпим", поясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет.  

още по темата
още от Общество