Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учебната година ще стартира присъствено, но училищата са в готовност за онлайн обучение

Снимка: Shutterstock

Учебната година ще стартира присъствено, а всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. 

„Всяко училище ще има план, а ние ще имаме препоръки към училищата, така че да се спазват определени мерки и да се превключва към електронно обучение при нужда. Това ще отнема 3-4-5 дни. Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече обаче и от различни класове, цялото училище ще минава онлайн”, поясни министър Вълчев.

Той се похвали, че образователната система ще получи 200 млн. от ЕК за осигуряване на устройства за електронно обучение.

„Факт е, че нито една образователна система не може да осигури равен достъп при съвсем различни условия. Всички системи са настроени да осигурят този равен достъп при физическо присъствено обучение с класна стая и учител. Основните проблеми са с електронните устройства. Що се отнася до интернета, ние сме една от страните с най-добро качество и скорост на интернет. Гласувахме промени в нормативната уредба и сега училища могат да подпомагат родителите за интернет. Изградихме и WiFi зони в обособените квартали, където имахме най-голяма концентрация на деца, които заявиха, че не участват в електронното обучение заради липса на интернет“, каза още образователният министър.

Вълчев коментира и протестите срещу правителството. 

„Всеки един министър във всеки момент трябва да е готов да подаде оставка. Що се отнася до правителството, решението е на премиера. Всички министри можем да бъдем сменени, но той не може, без да се промени правителството. Много е лесно да се подаде оставка, но по-трудно е да се справим със ситуацията. Есента ще бъде трудна. Не знам как едно служебно правителство би се справило без парламент. Нито една от социалноикономическите мерки не може да бъде гласувана, нито бюджетът, нито промени в данъчните закони. Ако има правителство, може да бъде гласувано увеличението на учителските заплати, но без такова – няма как. Нашето намерение засега е да довършим този ангажимент, както сме заявили – на 4 крачки. Вършим си работата. Запазваме си градивната нагласа. Има много неща, които трябва да свършим преди началото на учебната година и началото ѝ“, коментира министър Вълчев. 

още по темата
още от Общество