Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Светът става все по-алергичен, децата страдат най-много

168

Снимка: Guliver / Getty Images

Децата по света днес е далеч по-вероятно да имат алергия към храни спрямо в миналото.  Във Великобритания наскоро имаше разследване на смъртта на двама тийнейджъри, които умират след хранене със сусам и фъстъчено масло, разказва BBC News. Случаят подчерта понякога трагичните последствия от алергиите.

През август 6-годишно момиченце в Австралия пък почина заради алегия към млечни продукти. 

Покачването на алергиите през последните десетилетия е особено видимо в Западния свят. Алергиите към храни в момента засягат 7% от децата във Великобритания, 9% от тези в Австралия. В Европа 2% от пълнолетните имат алергии към храни. 

Ограниченията да се ядат определени неща води до напрежение за семейства и пациенти. 

И въпреки че учените не могат да кажат със сигурност защо алергиите по света се увеличават, те работят усилено да открият начини да се борят с тях. 

Алергията по принцип се причинява от имунната система на човека, която се бори с вещества в околната среда, които би трябвало да разглежда като безвредни, но ги припознава като агресори - това са алергените. Тези невинни субстанции стават мишени за нея, водещи до алергични реакции. Симптомите варират от зачервяване на кожата, обриви, подуване, до най-тежките - повръщане, диария, затруднения на дишането, анафилактичен шок. 

Честотата на хранителните алергии се е повишила през последните 30 години, особено в индустриалните общества. Например, установено е петкратно увеличение на алергиите към фъстъци във Великобритания между 1995 и 2016 г. 

В Австралия има най-висок дял хранителни алергии. Изследване открива, че 9% от австралийците на възраст от 1 годинка са имали алергия към яйца, а 3% са алергични към фъстъци. 

За момента е известно, че има по-ниски нива на алергии в развиващите се страни. Освен това алергиите е по-вероятно да се появят в градовете, вместо в провинциалните и селски райони. 

Сред вероятните фактори, които ги причиняват, се включват замърсяването на околната среда, диетичните промени, по-малкото излагане на микроби, което променя как реагира имунната система. 

Наблюдения показват, че мигрантите развиват по-често астма и хранителни алергии в приемната им държава в сравнение със страната им на произход. Това допълнително доказва важността на фактора "околна среда" за развитието на алергиите. 

Една от научните теории защо светът става по-алергичен към храни е, че е заради подобрената хигиена. Децата днес не получават много инфекции. Паразитните инфекции например обикновено са борени от същите механизми, които са свързани с борбата с алергиите. При по-малко паразити, с които да се бори, имунната система се обръща за борба срещу неща, които би трябвало да бъдат безобидни. 

Друга теория е, че витамин Д може да помогне на имунната ни система да развие здравословен отговор, като ни направи по-малко податливи на алергии. Много нации в света не се сдобиват с достатъчно витамин Д поради няколко причини, включително защото хората прекарват по-малко време на слънце. В САЩ дефицитът на витамин Д почти се е удвоил в последното над десетилетие.

още от Общество
24
Петък
Май