нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ученически отдих и спорт" отричат обвиненията на МОН

Снимка: Shutterstock

"Ученически отдих и спорт" (УОС) излезе с позиция след изнесените данни от министъра на образованието Николай Денков за източване на милиони с хиляди фиктивни ученически почивки, за които са били сключени договори.

"Министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен доклад, според който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в базите на "Ученически отдих и спорт". Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения", съобщават в позиция от "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС).

Според УОС, министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава, питат от дружеството.

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имапи някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари, гласи още изявлението.

УОС твърди, че сегашното ръководство е получило управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения. В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков, поясняват от УОС.

"В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база, пишат още от "Ученически отдих и спорт".

Обвиненията в документни измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред, категорични са от "Ученически отдих и спорт" като уточняват, че все още не разполагат, с одитния доклад и очакват той да им бъде предоставен. И добавят, че след като се запознаят със съдържанието му, ще го коментират публично пред медиите. 

още от Общество