нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Между 200 и 600 млн. лв. спестила държавата с мярката 60/40

Снимка: Shutterstock

Чрез мярката 60/40 управляващите са спестили между 200 и 600 милиона лева от бюджета за обезщетения за безработица. Това обяви икономическият експерт на Конфедерация на труда "Подкрепа" Ваня Григорова при представянето на изследване на КТ "Подкрепа" и Фондацията "Фридрих Еберт"-България относно резултатите от мярката 60/40. Според анализа на данните, благодарение на тази мярка е запазена заетостта на 172 000 души чрез изплащането на компенсации на обща стойност малко над 185 милиона лева. 

"Когато казваме, че са излети безпрецедентни средства за запазване на заетостта, трябва да видим каква е била алтернативата, изчисляваме колко биха били нужни за изплащане на обезщетението за безработица на тези 172 хиляди лица, тоест спестеното за държавния бюджет е между 207 милиона и 600 милиона лева от това, че беше приложена мярката 60/40, а не бяха оставени тези хора да се регистрират в бюрото по труда", обясни Григорова и припомни, че първоначално предвидените средства за мярката 60/40 бяха в размер на 1 милиард лева, а на практика са изхарчени едва 15% от тях.

Ваня Григорова оспори резултатите от правителствения анализ, в който по думите й се твърди, че увеличението на безработните намалява, след като влиза постановлението на МС за мярката 60/40.

"Сериозният пик на увеличение на безработните обаче е бил след 31 март, когато вече действа това постановление", каза тя.  

Резултатите показват още, че 35% безработни през юни са се върнали на старото си работно място. Според Григорова това означава, че работодателят е принудил работниците си да прекратят договорите си по взаимно съгласие, защото в противен случай ще дължи обезщетения.  

"Работниците са отишли в бюрата по труда. Получавали са по 180 лв., защото към момента приблизително толкова е обезщетението за безработица при прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие. Тези хора обаче в следващите три години няма да имат право на нормално обезщетение за безработица. Ако икономическата ситуация отново стане по-тежка, те ще останат без всякакви средства. Ако мярката 60/40 беше достатъчно работеща, тези хора няма да си тръгнат и да съществуват със 180 лв.", отбеляза Ваня Григорова. 

още по темата
още от Общество