Затвори

Установиха конфликт на интереси в работата на главния архитект на Шабла

Снимка: Shutterstock

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси в работата на главния архитект на Община Шабла Татяна Нейкова след публикация в Нова телевизия за строителство край брега на Тюленово. Репортажът е излъчен в началото на февруари, а Комисията започва проверка на твърденията, че Нейкова е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син – собственик на имота. 

В хода на разследването е доказано, че през 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова.

В първия работен ден на 2019 г., след съответна молба, главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. Няколко месеа по-късно, през август, Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри. 

По време на извънредното положение, в края на април т.г., Антикорупционната комисия изслушва на свое заседание Татяна Нейкова. По думите й, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност /длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж/, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не са били приети от Антикорупционната комисия. Ето защо, със свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението е наложена глоба от 10 000 лв. на Нейкова. 

още по темата
още от Общество