нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокурори са ходили в ГДБОП да се запознават със секретни материали

Снимка: Shutterstock

В нарушение на Закона за класифицирана информация прокурори са идвали в ГДБОП, да се запознават с оперативни разработки от началото на тяхното регистриране и с материалите в тях, които са с гриф "Строго секретно". Това съобщи на пресконференция вътрешният министър Бойко Рашков. 

Той посочи, че това е ставало по силата на споразумение между МВР и прокуратурата. След отмяна на споразумението обаче, министър Рашков е поискал от ДАНС да започне проверка на всички случаи. "И тъй като прокуратурата е централизирана, независимо че Гешев отрича това нещо, преди него тази информация очевидно е била докладвана. На кого? На Цацаров към онзи момент. А Цацаров къде помним, че ходеше ежеседмично? В Министерския съвет, ясно при кого", коментира вътрешният министър, цитиран от БТА и БНР. 

По думите на Рашков, прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае", само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор. 

МВР на тези избори не слугуваше на нито една политическа партия, каза още Рашков по повод полицейската операция срещу криминалния вот. "Ние демонстрирахме истинска, реална деполитизация чрез действията си в периода, в който се създаде служебният кабинет, подготовката на изборите и успешното им провеждане", добави министърът. 

По думите му от много дълго време в нашата страна не е имало такъв успех, да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Той добави, че с работата си МВР е осигурила честен изборен резултат. "Данните от изборите показват, че криминален вот или е нямало или той е бил снижен до минимум заради действията на МВР", каза Рашков. 

 

 

още от Общество