Затвори

ВАС потвърди дисциплинарното уволнение на съдия Румяна Ченалова

Снимка: Shutterstock

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което съдия Румяна Ченалова беше дисциплинарно уволнена. До освобождаването й от длъжност се стигна през 2015 г. заради нередности в работата й по делата "Белведере" и "Сапард" и забавяне на 50 други.

"Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл.309 от Закона за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата при които е извършено и поведението на нарушителя. Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова", излагат в мотивите си магистратите от петчленния състав.

В решението са отчетени множеството извършени действия, респективно бездействия, настъпилите вредни последици за страните по делата, обществено опасните последици от извършените нарушения, както и накърнения престиж на съдебната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към деянието, посочват още от ВАС.

 

още по темата
още от Общество