нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вдигат цените на такситата в София от 1-ви януари

Снимка: Getty Images

Таксиметровите услуги в София ще поскъпнат от 1 януари догодина. Цената за дневна тарифа ще бъде от минимум 1,05 лв. до  1,78 лв., а нощната ще върви от 1,21 лв. минимална до 2,19 лв. максимум. Това реши на днешното си заседание Столичният общински съвет, приемайки актуализираните цени за такситата в София.  

"Ние сме използвали за база сега съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят своите цени, между минималните и максималните в Общинския съвет. В тази ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни", коментира по-рано по БНР председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера. 

Заради COVID кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата. 

От Националния таксиметров синдикат заявиха, че цените, предложени от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата, но поясниха, че засега не планират протести. Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси. 

още по темата
още от Общество