нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вечеря с министри: "Шегаджия" предизвика разследване във Франция

Getty Images

Французите настояват политици да бъдат подведени под отговорност за това, че тайно участват в партита в скъпи ресторанти в Париж. Вината им не е доказана или потвърдена. В основата на скандала е репортаж на частния френски тв канал M6,  в който бяха показани кадри, заснети със скрита камера в един от „тайните ресторанти, разположени в престижен район“ на френската столица. На тях се виждаха няколко десетки участници в партито, които не носеха маски и не спазваха социална дистанция, въпреки опасността от разпространение на COVID-19.

След репортажа, прокурорът на Париж Реми Хайнц обяви, че започва разследване на случаи, в които хора на ръководни постове подлагат други на опасност, както и за "извършване на незаконни дейности."

Прокуратурата ще проверява също „дали са организирани партита, в които са пренебрегнати санитарните изисквания“ и ще определи кой е бил участникът и организаторът.

Разпоредената проверка всъщност е провокирана от масово възмущение, надигнало се след пост в Twitter на човек, представил се като организатор на такива партита, с когото журналистите от М6 се свързаха. Пред тях, той заяви през смях: "Тази седмица вечерях в два или три ресторанта, с някои министри."

Впоследствие той обаче той се отрече от твърденията си като заяви, че се е пошегувал, но лавината от недоволство вече беше започнала да набира скорост.

Отначало самоличността му беше запазена в анонимност, като в предаването на M6 беше представен като Колекционерът, а гласът му - променен. По-късно обаче изданието L'Obs съобщи, че любителят на тайни пирове по време на пандемия е Пиер-Жана Шалансон, собственик на залата Palais Vivienne в центъра на Париж, където се организират различни събития.

Насред вълната от критики самият Шалансон заяви чрез адвоката си, че изказването му за вечерята с министрите е шега и нарече абсурдни всякакви предположения, че министри наистина могат да вечерят в работещи нелегално заведения.

Подобна "шега" Шаансон пусна и през февруари, когато разказа във видео, което стигна и до социалните мержи, че организира обяди и вечери в имението си с ресторантьора Кристоф Лерой. Тогава Шалансон дори се похвали, че официалният говорител на френското правителство Габриел Атал „би трябвало следващият път да дойде на вечеря“. В отговор 32-годишният говорител заяви, че крайно изумен от тези твърденията. „Той не познава господин Шалансон и очевидно никога не е участвал в нито една негова вечеря или парти“, съобщи френска информационна агенция като цитира източници от обкръжението на Габриел Атал. Самият той изключи вероятността членовете на правителството да присъстват на незаконни събития.

Въпреки това французите настояват политиците да понесат отговорност за нарушаване на социалното дистанциране и организиране на тайни вечери в скъпи ресторанти, докато обикновените хора в страната преживяват третата вълна на пандемията и търпят забрани.

 

още от Общество