нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания забранява рекламите на нездравословна храна

Getty images

Британското правителство потвърди, че забранява рекламите нездравословна храна, да се показват по телевизията преди 21:00 часа, предаде Гардиън.

Освен това ще има и регулации на онлайн рекламата на този тип храна. Тя ще включва съдържание, което се показва в социални мрежи като Facebook или от платформите за онлайн реклама на Google.

Мерките ще влязат в  сила в края на 2022 г. Новите правила целят да променят сегашната тенденция, при която всяко трето дете напуска основното училище с наднормено тегло или затлъстяване.

В забраната  ще влязат продукти, които имат високо съдържание на мазнини, сол или захар. Тя обаче няма да важи за малки и средни компании, които имат по-малко от 250 души персонал. Освен това  ще има и други изключения – някои храни като мед, авокадо и мармайт – които също имат високо съдържание на захар, сол или мазнини, ще могат да бъдат рекламирани.

„Твърдо решени сме да подобрим здравето на нашите деца и да решим проблема със затлъстяването“, коментира Джо Чърчил, министър на общественото здраве в страната.

„Рекламите и съдържанието, което младите виждат се  отразява пряко на изборите, които правят. Затова трябва задължително да осигурим защита от нездравословни реклами“, коментира още той.

 

още от Общество