нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот в канала до Марица

Снимка: Shutterstock

Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са показали пробите от водата в канала на река Марица, от който при водопой загинаха 28 крави. Това обяви на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Днес ще бъде пуснато захранването към осем села, но водата няма да може да се пие. 

"Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението за пускане на водоподаването от всички водовземания в обхвата на река Марица, ако пробите са добри. Водата, която ще тръгне да тече по чешмите ще става само за битови нужди, няма да става за пиене и готвене. След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ, като ще вземат проби от всяка чешма. Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди", предупреди  проф. Костадин Ангелов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. "Тази вода не изтича с такива превишения в Марица. Показанията надолу по течението са чисти. След инцидента от канала са взети проби четири пъти и в момента там тече чиста вода. Имаме предприятие, което произвежда торове. Намери ли сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да влияят на реката, но досега не са открити", уточни още той.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод в обхвата на Димитровград. В обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Сименовоград, в Харманли - Българин. Към засегнатите от водната криза райони ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода. 

още по темата
още от Общество