Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Все по-малко хора се регистрират в бюрата по труда, отчете Сачева

Снимка: Shutterstock

Намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, свързаните с кризата с коронавируса се регистрират около 1300 души дневно. Завърналите се от чужбина безработни са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата. Това обяви в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите й, мярката 60/40 ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. "В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея. Не трябва да се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетапно. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март", поясни Сачева. 

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят. "Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент. За това са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в НС ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж. Опитваме се да бъдем максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят и в тази връзка поне що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички мерки, които са предприети и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са гарантирани. Що се отнася до активните хора - мерките, които сме предложили, не са се разгърнали в пълен мащаб. Икономически активните не искат помощи, искат работа. Секторите, в които се търсят хора, са в здравеопазването, социалните услуги, в общините, производства на храни и напитки, транспорт, логистика, туризъм, селско стопанство", каза още министърът на труда и социалната политика.

Сачева заяви, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги. Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал.

"За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", поясни тя. За момента Видин е областта, в която има концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма заразени. 

 

още от Общество