нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ВСС избра единодушно Галина Захариева за председател на Върховния касационен съд

След четиричасово изслушване Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд. Кадър от излъчване на живо на заседанието на ВСС

Единодушно с 20 гласа "за" членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ избраха за председател на Върховния касационен съд /ВКС/ съдия Галина Захарова. Така, тя става първата жена председател на върховния съд. До изборът се стигна след изтичането на мандата на предишния титуляр на поста Лозан Панов, който бе и кандидат за президент през есента на миналата година.

Преди гласуването Захарова отговаря 4 часа на въпроси по време на свиканото днес заседание за обсъждането и гласуването на кандидатурата ѝ. Захарова бе единствен кандидат за поста и бе издигната от Пленума на съда. Изслушването ѝ премина без обструкции, а членовете на ВСС се изказаха ласкаво за професионалните и личностните ѝ качества, както и за предложената от нея концепция. 

Подкрепа за избора на Захарова заявиха както шефът на ВАС, Георги Чолаков, така и предшественикът ѝ Лозан Панов, който подчерта, че нейната репутация е безспорна, но за административен ръководител най-важен бил характера на човека. "Зад възпитанието и финеса се крие силен характер и воля. Тя е доказала, че може да защитава принципи", каза Панов.

Захарова получи безусловна подкрепа и от прокурорската колегия. " Бях сигурен, че няма да има проблем нито с концепцията, нито с представянето си.  Надявам се да има адекватен подход към въпроси, които засягат прокуратурата. Начело на съда, на прокуратура, на следствието трябва да са хора, чиято цяла кариера е минала в съдебната власт. Всички казват за нея, че е добър човек и добър професионалист", заяви главният прокурор Иван Гешев. Впоследствие по време на заседанието Калина Чапкънова също от прокурорската колегия изрази подкрепа за кандидатурата като отбеляза, че е била впечатлена от концепцията на Галина Захарова и как е успяла в 34 страници да посочи важните въпроси и да даде отговори.  

Назначението на Захарова ще е факт след издаване на указ от президента.

още от Общество