нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ВСС откри и спря процедурата за избор на специален прокурор

Снимка: Shutterstock

Единодушно и почти без дебат Висшият съдебен съвет (ВСС) откри и веднага спря процедурата за избор на специален прокурор, който да разследва обвинител номер едно и неговите заместници. Съдебните кадровици ще изчакат решението на Конституционния съд, от който президента Румен Радев поиска да излезе с тълкуване дали тази нова правна фигура противоречи на основния закон, предава БНР. 

Решението беше очаквано, защото то следва текст от Административнопроцесуалния кодекс, според който, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционносъобразността на приложим закон, процедурата се спира. Рeшeниeтo мoжe дa ce oбжaлвa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд в двуседмичен cpoĸ, нo нямa ĸoй дa гo нaпpaви, защото спирането беше непосредствено след откриването на процедурата, тоест няма нoминиpaни ĸaндидaти зa специален прокурор.

Президентът Румен Радев оспори конституционното съответствие на новата правна фигура, веднага след като подписа от втори път законовите промени. На 9 март Конституционният съд допусна делото по същество.

До края на тази седмица трябва се съберат становища на конституционалисти, а след това по информация на БНР, след Великденските празници, се очаква да стане ясно решението на съдиите.

Ако мнозинството реши, че законовите промени противоречат на Конституцията, процедурата ще бъде прекратена. В обратния случай - тя ще продължи.

С днешното спиране на процудерата преустановява да тече 3-месечният срок за избор на специален прокурор, тоест няма как да има избран такъв до 26 май. 

още от Общество