Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Web Report 2020 отличи най-добрите журналистически материали

Колаж: DIR.bg, Петя Александрова

Web Report - конкурсът за чиста журналистика на Dir.bg, отличи осем български журналисти с ярък принос и връчи награди в различни категории на тържествена церемония в клуб „Перото“ в НДК.

В тазгодишния Web Report участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Третото  издание на конкурса получи подкрепата на големи и малки онлайн медии, обединени от обща кауза – борба срещу фалшивите новини, връщане на доверието в журналистиката, признание за големите професионални постижения и насърчаване на талантливи млади автори.

Web Report 2020 отличи най-добрите журналистически материали в категориите Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински Истории и Спорт.  В третото издание на конкурса бяха раздадени почетни награди за фото и видеорепортаж, също след оценка от авторитетното жури от професионалисти. С отличените материали може да се запознаете на: https://webreport.bg/

Наградата в категория „Общество“ беше присъдена на Генка Шикерова за документалната трилогия „Социалната война“ в Dnews.bg.

„Благодаря за наградата, както и на продуцентите от Dnews, които направиха така, че поредицата Социалната война да се случи. Мисля, че с работата си допринасяме за това обществото да бъде по-добре информирано“ заяви Шикерова

Победителят в категорията „Истински истории“ е Вяра Деянова с „Йото, който гледаше Чернобил“ за Bravestories.eu – вълнуващият разказ на първия чуждестранен журналист в зоната на аварията Йото Пацов.

„Безкрайно ви благодаря, вие сте наистина сайт на световно ниво и аз наистина нямам думи. Tова, което правя, е на една година, а уеб пространството е едно изключително отговорно място с много присъстващи. За да се откроиш и да бъдеш забелязан от медия, като вашата, за мен означава много, наистина много!“, каза Деянова

 „Как София изяжда България“ на Георги Ангелов  (Deutsche Welle – България) е темата, която спечели в категория „Икономика“.

Репортерът Димитър Иванов от bTV беше отличен за видеото си „Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа“ в „Култура и изкуство“.

 А в категорията „Технологии и иновации“ наградата отиде при Мила Чернева от Capital.bg за темата „Зелени и с кауза“.

В новата категория „Спорт“ беше отличен Диян Божидаров от Segabg.com за „Бедното дете няма право да стане Стоичков“.

Награда за „Фоторепортаж“ получи Петър Георгиев, БНТ, за „Оживеният Ню Йорк опустя“.

„За мен основният извод от това, пред което сме изправени, е, че доверието на аудиторията ни е най-важното в момента, нещо, което подценявахме в последните години, затова трябва да се борим още повече за това. Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен", заяви Георгиев.

Призът за „Видеорепортаж“ заслужи Силвия Николова, mu-vi.tv, за видеото й „Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания“.

 А почетна награда за „Млад автор“ беше връчена на Кристиян Юлзари, Scoolmedia.com за „Насилието в училище - скритата епидемия“.

„Конкурсът тази година се проведе в необичайна ситуация, пандемията изправи пред огромно изпитание всички нас. Тя промени и графика на конкурса. Но точно във време на изпитания журналистиката доказва своята обществена роля, влизайки в битка с фалшивите новини. А те са едно опасно проявление на дезинформация, анонимност и некомпетентност, особено опасни, когато става дума за живота и здравето на хората“, заяви оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Снимка: Булфото, Андрей Михайлов

още по темата
още от Общество