Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Забраната за пушене на закрито издиша, здравно министерство готви по-сурови мерки

73

Снимка: Shutterstock

Забраната за пушене на закрито не се оказа достатъчна за справянето с проблема и затова здравно министерство предлага нови по-драстични мерки за борба с тютюнопушенето. Една от тях предвижда заведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната, предаде БНР

"Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове и самите заведения - да има възможност да бъдат затваряни", коментира  Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Профилактика на болестите и зависимостите", призна, че забраната за пушене на закрито не е ефективна. 

МЗ предлага и прецизиране на понятието "закрито обществено място", а от сдружение "България без дим" възнамеряват да поискат и въвеждане на забрани за рекламиране на "електронни цигари" - както за външна реклама, така и там, където се продават. Според официалните статистики, пушещите у нас са около 2 милиона души, а прогнозите са, че 1 милион от тях са застрашени от преждевременна смърт, поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия.

още от Общество
24
Петък
Май