Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Задържаха в ЮАР един от убийците на студента Стоян Балтов

101

Снимка: Shutterstock

10 години след убийството на Стоян Балтов в дискотека "Амнезия" в столичния Студентски град, днес в ЮАР е бил задържан Вили Георгиев - един от тримата, признати за виновни за смъртта на студента.

Освен Георгиев, осъдени за убийството, предизвикало силно възмущение и вълна от спонтанни протести тогава, са  Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Тримата пребиха зверски Балтов пред дискотеката на 5 декември, 2008 година.

Задържаният днес в ЮАР Вили Георгиев бе осъден на 18 г. затвор при първоначален „строг“ режим от Софийски апелативен съд. Присъдата бе потвърдена и от ВКС, но наказанието не бе приведено в изпълнение, тъй като той успя да избяга. В хода на издирвателните действия е установено, че местонахождението на Георгиев е в ЮАР, съобщиха от прокуратурата днес. Още през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. На основание на тази молба Вили Георгиев е задържан.

Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в гр. Порт Елизабет, ЮАР. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България, казват още от прокуратурата.

Друг от тримата убийци - Светлозар Стоилов, все още се издирва, тъй като също успя да се укрие.

още от Общество
14
Сряда
Ноември