нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Започва акцията по освобождаването на Vera Su от товара

Снимка: Кадър от БНТ

Започна подготовката за акцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг на 20 септември кораб Vera Su. Част от екипа вече е на място, а на кораба има няколко души. Вече са изтеглени някои от котвите и въжетата, а в момента чрез шамандури се трасира пътят за допълнителните плавателни средства, които се очакват да дойдат на място. Ще се работи в 24-часов режим, тъй като прозорецът от добро време ще продължи около три-четири дни, предава БНР. 

Предвижда се прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Това се налага, тъй като машинното отделение на "Вера Су" е наводнено. Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ. Все още обаче не се знае кога ще започне същинската операция по претоварването. Баржите, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, също не са пристигнали до мястото, на което се намира плавателният съд.

От Министерството на транспорта информираха, че корабособственикът е изпратил писмо, в което ги уведомява, че заради лошото състояние на кораба не възнамерява да изпраща екип за неговото спасяване, но и не го е обявил за потънало имущество. От ведомството са върнали писмо, че те пристъпват към разтоварване на азотния тор. Междувременно ще се продължи с комуникацията с турския корабособственик, за да се изясни какво ще се прави в последствие със самия кораб. 

 

още от Общество