Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Започват ремонти на язовирите в най-критично състояние у нас

100

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната, каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски. Той участва в дискусия за промените в закона за водите, която събра кметове на общини и експерти от различни институции.

Над 850 са водоемите, при които ремонтите са наложителни, а само във Варненско най-спешните случаи са осем, посочи той. Дейността по укрепването и обновяването им ще бъде поверена на ново търговско дружество, регистрирано на основание промените в закона, обясни Горновски.

Предстои да бъде извършена класификация на всички язовири в страната, като те ще бъдат разделени в три групи според потенциалната опасност, която представляват за хората и инфраструктурата, допълни Горновски. До 7 октомври общините могат да заявят пред Министерството на икономиката дали ще прехвърлят на държавата собствеността върху водоеми, които не могат да стопанисват. Това може да става с решение на общинските съвети. Горновски посочи, че удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

ДАМТН ще бъде изключително консервативна за ликвидация на водоеми, каза още председателят на агенцията. Той уточни, че язовирите са правени с определени цели и не може да бъдат унищожавани с лека ръка.

още от Общество
26
Петък
Април