нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Засякоха българска мутация на британския вариант на COVID-19

Снимка: Shutterstock

Ваксините са надеждата да спре предаването на вируса и мутирането му. Всички ваксини у нас доказано предпазват от британския вариант, който доминира на 95% в България. Това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Двама души са диагностицирани с вариант на коронавируса, който е мутация от британския, но е констатиран само в България. "До 2-3 седмици може да се установи дали има и други пациенти", каза тя. 

Проф. Ива Христова обясни, че основна характеристика на вирусите е да се променят. "Обяснението е в това, че селективният натиск на антителата го променя. На теория след ваксина можеш да заразиш някого, но на практика това почти не се случва", каза още тя. 

Запитана колко често трябва да преваксинираме, проф. Христова отговори: "Въпросът не е толкова, че имунитетът няма да издържи. Предполага се, че около 12 месеца, но още ги нямаме тези 12 месеца, тъй като ваксинирането започна от миналото лято. Имунитетът вероятно ще издържи. Но вирусът се променя и предвид променящие се вирус, вероятно ще се наложи следващата доза да е с променения вирус, така че да може да блокира и новите варианти, които се развиват. По отношение на имунитета, трябва да мине поне година, за да кажем дали наистина издържа". 

Има пробиви с лекарствата срещу COVID-19, изтъкна проф. Христова. По думите й, трябва да има щаб с доказали се специалисти, за да е по-добра координацията в борбата с коронавируса. 

още от Общество