Затвори

Заведенията на закрито и театрите отвориха врати

Снимка: Getty Images

Заведенията със закрити площи, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове, ще приемат клиенти от днес. Те ще работят, използвайки пълния си капацитет, но при строги правила – дистанция между масите, отново само до четирима клиенти на маса и честа дезинфекция. Маските и личните предпазни средства са задължителни, но само за персонала. Клиентите не са задължени да ги носят.

От бранша очакват посетителите на питейни заведения и ресторанти да се завърнат, но повечето са песимистично настроени.
„Хората са притеснени, в момента не им е до заведения, камо ли в затворените помещения. Ние сме оптимисти, че нашите клиенти ще се върнат при нас и лекаполека нещата ще се върнат към нормалния си ритъм. За сега не е ясно колко колеги ще отворят“, коментира пред bTV Емил Коларов, собственик на заведение. По думите му повечето заведения ще изчакат заради неясните правила за работа.

„Винаги ги пишат тези заповеди толкова неясно. В заведенията хората ходят, за да се хранят и забавляват, особено при нощните. Все още не ни е ясно защо не позволиха да отворят всички заведения едновременно и каква е разликата между ресторант с 200 места и един нощен клуб“, попита Коларов.

От днес се разрешават и културно-развлекателни мероприятия на закрито  -  театри, концерти, сценични прояви, както и занимални, при заетост на местата до 30% и до 50% от общия капацитет.

В страната вече се допускат без 14-дневна карантина българските граждани и гражданите на държави-членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение, както и на Сърбия и Северна Македония.

2-седмичната карантина остава само за лицата, които влизат от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и от всички трети страни. 

още по темата
още от Общество