нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Главният прокурор също под карантина. Трима министри са в изолация

Снимка от официалния сайт на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев се постави под карантина заради коронавирус в семейството му. Това съобщи той на личния си профил в Twitter. 

"Заради положителен тест за коронавирус на член на семейството ми, сам се поставих под карантина в очакване на указания от здравните власти. С личен пример и спазвайки правилата, всеки помага на лекарите в борбата им с пандемията. Пожелавам здраве на всички! Нека всички покажем, че съединението прави силата на дела, не само на думи. Да помогнем на лекарите и медицинските работници, борещи се за живота на много българи, като проявим отговорност!", написа Гешев. По-късно стана известно, че тестът на главния прокурор е отрицателен, но той остава под карантина, спазвайки указанията, и ще бъде заместван. 

Междувременно, стана ясно, че PCR-тестът на здравния министър проф. Костадин Ангелов е отрицателен, но въпреки това той ще остане под 10-дневна карантина. Съобщението за това дойде от личния профил на министъра във Фейсбук. "Току-що ми съобщиха, че резултатът от PCR-теста ми е негативен. Оставам под карантина 10 дни, считано от петък, 23 октомври, каквито са правилата. Следващ тест, по преценка на лекарите, ми е назначен за петък тази седмица", написа той.

Ангелов е един от министрите, контактни на премиера Бойко Борисов, който в неделя съобщи, че е заразен с коронавирус, въпреки че преди това имаше два поредни негативни теста и дори столичната РЗИ отмени карантината му. Днес директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев, който отмени карантината на премиера, от своя страна днес подаде оставка. Междувременно, вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи пред БНР, че Борисов е в добро състояние. Заседанията на правителството са онлайн, така че засега изолацията няма да попречи на работата на кабинета. 

Освен здравният министър, в самоизолация са министрите на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, както и заместник-министъра на вътрешните работи Георг Георгиев.

Информирани са и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България в петък и имаха срещи с Борисов  при подписване на международни споразумения в резиденция „Бояна“. В началото на миналата седмица у нас беше помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, а в края – заместник-държавния секретар Кийт Крак и помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност Кристофър Форд.  

 

още по темата
още от Общество