нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Здравният министър: Всички сценарии на COVID-19 са възможни. Ние се готвим за най-лошия

Снимка: Кадър от Нова телевизия

„Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните 2 седмици. И днес излекуваните са повече от заболелите, но е важна тенденцията в държавата. Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи”. Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и добави, че се следят много показатели. 

Той коментира и прогнозите за ръст на заболелите през есента. Според него вирусът все още има много неизвестни, но системата има готовност да се справи и с по-тежка ситуация.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората – освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени. Тази тенденция се наблюдава навсякъде по света”, обяви проф. Ангелов.

Здравният министър коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. По думите му, ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки.

„Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим”, каза проф. Ангелов.

По отношения на София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

„Не смятам, че здравето има мандат и цвят. То иска денонощна работа и ясни цели. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Работя ежедневно и хоризонтът няма значение за мен. Важното е да свършим нещата, които сме си поставили за цели, и да ги преследваме до край”, заяви за поста си Ангелов. 

още по темата
още от Общество